Čerstvě vydaný časopis Pod Zvičinou 2/2021 je v prodeji

I přes veškerá koronavirová omezení se podařilo vydat další číslo vlastivědné čítanky Pod Zvičinou 2/2021.

Na pultech obvyklých prodejců se objevilo nové – jarní – číslo vlastivědné čítanky Pod Zvičinou, která, jako vždy přináší hromadu zajímavého čtení. K letošnímu významnému 140. výročí založení hudebního spolku Dalibor vychází již druhé pokračování seriálu, připraveného na základě spolkových kronik.
Do sekce Významná výročí přicházejí ještě další dva články, věnované významným hořickým osobnostem, učiteli a vlastivědnému pracovníku Bohumilu Jahelkovi a tiskaři Františku Erbertovi.
Dva kratší příspěvky ocení zejména turisté. První je ohlédnutím za loňským výročím založení KČT s připomínkou významných osobností hořické turistiky, druhý se zabývá novým fenoménem – montánním turismem. Tušíte, o jaký typ turistiky jde?
Seriál z pamětí bývalého hořického starosty Augustina Erbana pokračuje jeho závěrečnou částí, která popisuje rodinný výlet na Krkonoše, především dobrodružnou noc na Sněžce, v r. 1886.
Článek Zvičina a Podzvičinsko z pera Karla Václava Raise pokračuje svou druhou částí, která nás zavede nejen na Zvičinu a na Pecku, ale i do dalších obcí našeho regionu před 100 lety. Je opět doplněn půvabnými kresbami Oskara Teimera.
Milovníky přírody jistě potěší článek o pseudokrasové jeskyni Skrýše na Libotovském hřbetu.
V tomto čísle Pod Zvičinou začíná nový seriál o raných českých dějinách, věnovaný tentokrát kmeni Charvátů.
Studentská práce o historii vsi Obora pokračuje svou druhou částí.
Výstava Za sklem se objevila v městské knihovně. Nenechte si ji ujít! A jaké byly Velikonoce v Lukavci v době covidové? Opět plné skvělých nápadů, do jejichž realizace se zapojila celá řada zdejších sousedů. V Lukavci se zkrátka vůbec nenudí.

A abyste se nenudili ani Vy, milí čtenáři, nezapomeňte si koupit nové číslo našeho časopisu Pod Zvičinou v Hořicích a okolí.
redakce
Pro čtenáře je připraven malý dárek v podobě rejstříku všech článků od roku 1996, kdy vydávání časopisu převzalo gymnázium. Najdete ho na webových stránkách naší školy www.zaghorice.cz pod odkazem Veřejnost (rejstřík článků). Pokud narazíte na článek, který Vás zajímá, kontaktujte redaktory Ing. Tomáše Horáka (horak@gozhorice.cz) nebo PhDr. Jana Tomíčka (tomicek@gozhorice.cz).
Bez komentářů.