Družba pokračuje – studenti z Chotěbuzi v Hořicích

Na týdenní výměnný pobyt do Hořic dorazila v neděli dne 7. dubna 2019 odpoledne skupinka patnácti studentů se svými profesorkami z dolnolužické Chotěbuzi (Cottbus) z Německa.

Partnerská výměna mezi Gymnáziem a SOŠ Hořice (dnes Zemědělská akademie a Gymnázium Hořice) a Dolnosrbským gymnáziem v Chotěbuzi se koná již od roku 2006. Pokaždé se výměny účastní na každé straně minimálně 15 studentů a celou akci zabezpečují na každé straně dva učitelé, kterým pomáhá vždy několik dalších vyučujících.

V tomto školním roce jsme nejprve navštívili v říjnu 2018 se studenty Chotěbuz, kde naši gymnazisté žili týden v německých (či lužickosrbských) rodinách, poznávali okolí dolnolužické metropole, navštívili Berlín a zúčastnili se i tradičního dožínkového zvyku Lužických Srbů.

My jsme se zase snažili udělat pro naše lužické hosty podobně zajímavý a bohatý program. V pondělí 8. dubna jsme navštívili Prahu, kde naši studenti v angličtině popisovali svým německým partnerům různá významná místa Prahy – Václavské náměstí se sochou sv. Václava a nově opraveným Národním muzeem, Pražský hrad s chrámem sv. Víta, Malou Stranu s barokním chrámem sv. Mikuláše, kde český vypravěč neopomněl zdůraznit, že se jedná o dílo stejného architekta, který také projektoval náš hořický chrám.

Na Malé Straně jsme také zavítali do Lužického semináře, kde od 18. století žili studenti z Lužice, kteří u nás v Praze studovali na gymnáziích či na Karlově univerzitě. Zde nás v barokních prostorách semináře uvítal předseda Společnosti přátel Lužice pan Lukáš Novosad a vyprávěl nám různé zajímavosti z historie této starobylé budovy.

Odpoledne jsme se prošli po Karlově mostě, prohlédli si Staroměstské náměstí s orlojem a zavítali ještě do Muzea smyslů. Studenti si vyzkoušeli fakírské lože, iluzi kreseb, zrcadlové bludiště apod.

V úterý 9. dubna jsme se autobusem vydali do Českého ráje. Nejprve jsme si v Turnově prohlédli krásné a zajímavé sbírky v místním muzeu, studenti pečlivě vyplňovali pracovní listy v češtině i angličtině a někteří si koupili i nějaký ten suvenýr v podobě polodrahokamu z Kozákova. Po obědě na Malé Skále jsme navštívili skalní bludiště u Besedic, kde se naši a zvláště němečtí studenti opravdu vydováděli. Prolézali jsme různými soutěskami a jeskyněmi. V Dolní Lužici je pouze rovina a skalní labyrint s krásnými vyhlídkami byl pro ně ohromným zážitkem.

Ve středu jsme se vydali vlakem nejprve do Všestar, kde jsme v archeoparku absolvovali velmi zajímavý, zábavný, ale i poučný program z naší dávné minulosti. Studenti se seznámili nejen s vykopávkami z různých období pravěku, ale vyzkoušeli si ve skanzenu i hod oštěpem, drcení obilí, sekání pravěkou sekerou apod. Potom jsme zavítali do Hradce Králové, kde si naši hosté mohli také trochu nakoupit.

Ve čtvrtek jsme měli připravený program v našem městě. Bohužel bylo ze všech dnů nejchladněji a foukal studený vítr, naštěstí ale náš program začínal prohlídkou našeho krásného kostela Narození Panny Marie, kde nás student Filip Šťovíček nejen seznámil s jeho historií, ale také zahrál velmi profesionálně na varhany. Při všech akcích nám byl výborným pomocníkem student Tom Lanta, který je ze smíšené česko-německé rodiny, a který všechna vyprávění a pokyny překládal z češtiny do němčiny.

Po návštěvě kostela si studenti prohlédli hořické náměstí a němečtí gymnazisté se museli v informační kanceláři zeptat pana Bičiště česky na některé údaje z hořických reálií a nakreslit hořickou radnici i jiné významné hořické objekty. Ve Sportovním zařízení města Hořice hrály českoněmecké týmy kuželky.  Všestranná soutěž proběhla odpoledne na Gothardě. Studenti museli co nejrychleji najít a proběhnout všechna stanoviště, na kterých prokázali řadu znalostí i dovedností (např. jaký je obvod Riegrova obelisku, jak vysoký a široký je hřbitovní portál atd.).

Výsledky všech soutěží byly oznámeny spolu se zhodnocením celého pobytu na večerním posezení se studenty i rodiči v naší školní jídelně. Studenti si zopakovali tanec – Annemarie polku, který se naučili při výměně v říjnu 2018 v Lužici a naučili se nové tance – českou polku, mazurku a letkis.

V pátek 12. dubna proběhlo dojemné loučení na hořickém vlakovém nádraží.  Nyní se už těšíme na další společné akce s našimi lužickými přáteli.

PhDr. Jan Tomíček a Ing. Tomáš Horák

Bez komentářů.