Vydali jsme další číslo vlastivědné čítanky Pod Zvičinou 1/2021

I přes veškerá koronavirová omezení se podařilo vydat další číslo vlastivědné čítanky Pod Zvičinou 1/2021.

Rubrika Významná výročí připomíná českého cukrovarníka Matouše Jezberu, který se narodil před 180 lety v Bašnicích.
Před 140 lety byl založen jeden z nejslavnějších hořických spolků DALIBOR, který se významně podílel na kulturním životě a zkrášlení našeho města. Právě v tomto čísle začíná celoroční seriál připravený na základě jeho spolkových kronik.
Od r. 1991, tedy přesně 30 let, slouží obnovenému středisku Junáka v Hořicích klubovna Na Pile v Máchově ulici.
Seriál z historie časopisu Pod Zvičinou, který začal vycházet vloni k 100. výročí vydání jeho prvního čísla, spěje do finále a je třeba představit lidi, kteří tvoří “Podzvičinu” dnes.
Předposlední díl seriálu Já Augustin Erban z pamětí bývalého hořického starosty spěje také k závěru a představí nám zákulisí krachu bašnického cukrovaru v r. 1882 a jeho následky.
V r. 1919 otiskl Časopis turistů stať Zvičina a Podzvičinsko z pera básníka našeho kraje Karla Václava Raise. Článek měl tehdy motivovat turisty z celého Československa k návštěvě tohoto kraje a věříme, že zaujme naše čtenáře i dnes.
Námětem dalšího článku je osobnost Františka Antonína hraběte Šporka a jeho díl – o barokní hospital Kuks.
Studentská práce je tentokrát věnována historii vsi Obora.
Obyvatelé Lukavce nezahálejí ani v době covidové. Co si tam zas vymysleli a čím se baví? Přečtěte si v prvním čísle 2021 časopisu Pod Zvičinou.

Nové číslo našeho časopisu můžete zakoupit v obchodech v Hořicích a okolí.

redakce

Pro stálé čtenáře je připraven malý dárek v podobě rejstříku všech článků od roku 1996, kdy vydávání časopisu převzalo gymnázium. Najdete ho na webových stránkách naší školy www.zaghorice.cz pod odkazem Veřejnost (rejstřík článků). Pokud narazíte na článek, který Vás zajímá, kontaktujte redaktory Ing. Tomáše Horáka (horak@gozhorice.cz) nebo PhDr. Jana Tomíčka (tomicek@gozhorice.cz).
Bez komentářů.
Starší příspěvky