Časopis Pod Zvičinou 2/2023 – nejen o husitství

Naši redaktoři Jan Tomíček a Tomáš Horák sestavili další číslo časopisu Pod Zvičinou (2/2023) a již týden si můžete tuto vlastivědnou regionální čítanku zakoupit v obchodech v Hořicích a okolních obcích. Nové číslo je doplněné nádhernými kresbami naší studentky Elišky Novotné (6.G) a přináší opět zajímavé čtení. 

Čtenáři se mohou těšit na další pokračování seriálu Kapitoly z historie Dalibora, tentokrát o posledních dvou válečných letech a osvobození Rudou armádou, ale také o pozvolném nástupu diktatury proletariátu. Proč nebyl slaven 28. říjen a naopak bylo slaveno výročí říjnové revoluce?

V měsíci dubnu si připomínáme 145. výročí narození ostroměřského rodáka Eduarda Štorcha a 55. výročí slavnostního otevření Štorchovy síně hořického muzea. Vzpomínkový článek se tentokrát věnuje vztahu známého spisovatele, pedagoga a archeologa k našemu kraji.

Naposledy se vypravíme na procházku historickými expozicemi hořického muzea v r. 1957.

Pozornost je samozřejmě věnována i největšímu výročí letošního roku – 600 let od bitvy na Gothardě.

Pokračuje také seriál o historii Doubravy a zalistujeme stránkami kroniky obce Vojice, kde se čtenáři dozví, jak se zde slavily staročeské máje anebo o dvou vlakových neštěstích s tragickým koncem.

Tradiční předávání cen Jivínský Štefan se letos uskutečnilo v Lukavci a jedna ze dvou sošek zůstala u naší redaktorky a bývalé profesorky našeho gymnázia Marie Noskové, která byla oceněna za dlouhodobý přínos kultuře.

V březnu oslavil kulaté 90. narozeniny profesor gymnázia Jiří Šafránek. Pogratulovat mu přišli příbuzní, přátelé, bývalí kolegové a žáci a redaktoři našeho časopisu s ním připravili rozhovor s mnoha krásnými vzpomínkami na mládí i na učitelská léta.

Věříme, že Vás nové číslo časopisu potěší a nezapomenete si ho koupit.
Bez komentářů.